Eplény község címere

Eplény címere álló, csücskös talpú pajzs, melynek kék mezejét vörös bak (vörös pólyába csatlakozik egy jobb, illetve bal haránt pólya alulról) osztja ketté.

  • A felső mezőben arannyal ékesített és vörössel fegyverzett fekete turul enyhén jobbra fordulva ezüstpengéjű, aranyos markolatú szablyát tart karmaiban, lebeg.
  • A bak alatt aranyos nyelű, fekete fejű bányászcsákány, alatta makkokat termő, viruló zöld tölgyág keresztezi egymást.

A pajzs felső élén természetes színű, aranyos szegélyű és pántozatú, vörös bélésű, szembenéző tornasisak helyezkedik el, nyakában aranyszalagon aranymedalion. Az ötágú (3 levél, 2 gyöngy) nyitott, arany, leveles koronát, rubinok, smaragdok, zafírok és gyöngyök díszítik. A foszlányok: jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

Eplény község
Kép: Menczel-Kiss GergelyPanoramio

Eplény címere beszélő címer (tessera loquens).

  • A középütt lévő vörös bak a település nevére utal: amelynek jelentése "a szántalpakat összefogó keresztgerenda", s ebből talán mindenféle fából készült áthidalás. Valószínű tehát, a hajdan itt élő népesség a királynak vagy az egyháznak ácsmunkával, famegmunkálással, elsősorban szánok készítésével szolgált, a szán iránti hajlandóság máig ható jele a település szánpályája (a környező településeken is kerékgyártók, faszerszámkészítők, szénégetők laktak). Ugyanakkor emlékeztet a bányatámfalakra és arra, hogy itt több út találkozik, valamint emlékeztet a hídszerű kapcsolatra, amely Olaszfaluhoz és Zirchez kötötte, köti.
  • A vörös szín a mangánércet is felidézheti.
  • A népesség az itt húzódó végvári vonal miatt elvándorolt, kipusztulhatott, de a viruló zöld tölgyág éppen azt jelképezi, hogy a község újratelepült, s lakosainak életereje, élni akarása töretlen.
  • A bányászcsákány a közel fél évszázadig sok családnak kenyeret adó mangánércbányászatra utal.
  • A turul a nemzeti hagyományokhoz és a szűkebb pátriához való ragaszkodást fejezi ki, továbbá azt a tényt is, hogy a település a honfoglalás millecentenáriumán döntött önálló jelképei megalkotásáról.
  • A szablya is kettős jelentésű: szimbolizálja a hősi múltat, ugyanakkor felidézi clairvaux-i Szent Bernátnak, a második keresztes hadjárat szellemi vezérének (akinek tiszteletére van szentelve a település temploma is) emlékét, s általa az egykori helyi ciszterci birtoklást is.
  • A sisak a település hősi halottainak állít emléket, a korona pedig az önkormányzati autonómiát jelzi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei