Epöl község címere

Epöl község címerpajzsa a XIII. században használatos, lekerekített, hegyes végű, háromszögű pajzsforma, egy vágással és hasítással négy részre osztott.

  • A jobb felső mezőben, vörös színű háttérben, zöld kettős halmon az Árpád-házi uralkodók hatalmi szimbóluma az ezüst (fehér) színű apostoli kettős kereszt látható. A zöld halmok a községet övező Pilis és Gerecse hegységeket jelképezik. Az apostoli kettős kereszt az első írásos említés idején még meglévő királyi birtokokat szimbolizálja, melyek ültetvényein termesztett szőlőből a helybéli borosgazdák kiváló minőségű bort készítettek és szállítottak az esztergomi és a budai királyi udvarokba. Az utolsó Árpád-házi király, III. András halála után a trónra igényt tartók a kettős keresztet használják pecsétjükön. Így például Vencel cseh király (1301-1305) ezt véseti viaszpecsétjére, ezzel is hangsúlyozva igényét az országra.
  • A bal felső címermezőben kék színű háttérben, három aranyszínű búzakalász látható, mely a község jelenlegi lakosságának magyar, szlovák, német eredetét és több évszázados békés együttélését jelképezi.
  • A jobb alsó címermezőben kék színű háttérben zöld levelű, bíborszínű szőlőfürt látható. Ennek az ábrázolásnak is kettős a jelentése és az üzenete: egyrészt felhívja a figyelmet arra, hogy az Árpád-házi uralkodók idején az epöli borosgazdák a királyi udvarok, majd később az esztergomi káptalan borszállítói voltak; másrészt a Jézus Krisztusra utaló, római katolikus értelmezés szerint a szőlőfürt Krisztus kiontott vérére emlékeztet, egyúttal a szentáldozásnál használt misebort is szimbolizálja.
  • A bal alsó címermezőben az Árpád-ház vörössel és ezüsttel (fehérrel) hétszer vágott családi címere látható, mely több évszázada szerepel a közeli Esztergom (egykori királyi központ) címerében is. Miután Epöl évszázadokon keresztül az Árpád-házi királyok birtoka volt, ezen ábrázolás fejezi ki ezt a jelentős történelmi tényt.

A címerpajzs kiegészítő eleme a pajzs felett lebegő ötágú, nyitott, bíbor béléssel ellátott leveles korona és a pajzs alatti szalagdíszítés. A sárga szalagon aranybetűkkel a település nevének első írásos említése: 1225, a felavatás évszáma: 1998, valamint a katolikus vallást szimbolizáló keresztekkel együtt szerepel a község neve is.

Epöl község
Kép: Gábor KovácsPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei