Ercsi város címere

Ercsi címere pajzs alakú, fehér (ezüst) mezőben a Duna és két domb látható, az egyiken a katolikus templom, a másikon az Eötvös-obeliszk, a kék mezőben Ercsi 1638-ban használt pecsétje.

Ercsi város
Kép: Dr. Pinczés SándorPanoramio

A település neve 1222-ben tűnik fel, mely rögtön utal is az ábrázolt vízre, hullámokra. A Duna hullámaiba foglalt pecsét lenyomata már Ercsi mezővárosi rangját hivatott bemutatni, erre az időszakra tehető a rácok letelepedése a községben. Szt. István idejében (1037-ben) apátságot alapítottak, ennek és az újonnan (1701-ben) létesült templomnak helyén épült a mai (1767-ben alapított) épület, az építmény tehát történelmi értéke okán szimbóluma a községnek.

A zöld mező a korai időkben, de napjainkban is folytatott földművelést jelképezi, utal a jelenleg is működő mezőgazdasági feldolgozó iparra. A zöld part hajlata következtetni enged az első bekezdésben is említett "Erecs" névre, mely az itt folyó érre utal. A kiegyezés korabeli szellemi vezetők egyik nagy alakja, Eötvös József oktatásügyi miniszter által épített obeliszk jelképe a korabeli haladó gondolkodásnak, mely egyben emléket állít Ercsi többi híres szülöttének is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei