Érd megyei jogú város címere

Érd város címere fekete kávás, csücskös talpú, téglalap alakú, optikai felezőjében szelt pajzs.

  • A felső, aranymezőben fekete kontúros zöld fa ötkaréjos lombkoronába helyezett nyitott, háromágú liliomos koronával, melynek liliomai egyenként három, összesen 9 szirmúak.
  • Az alsó kék mezőben kerékké görbült piros sárkányt, hurkot vető farkában lévő latin aranykereszt döf torkon.
Érd megyei jogú város
Kép: Veér LajosPanoramio

A fa és a korona Érdnek Árpád-kori Erdő/Erdű nevére és királyi erdőőr lakóira utal. A korona három ága az Érd történetében nagyon jelentős Ákos-házi Sárkány, Illésházy és Batthyány családra emlékeztet. A három liliomos ág kilenc szirma a jelenlegi Érd kilenc területét (Ófalu, Újfalu, Újtelep, Tusculanum, Érdliget, Györgyliget, Postástelep, Vincellér és Parkváros) jelképezi.

Az alsó kék mezőben lévő szimbólum utal arra, hogy a Sárkány család tagjai a XV-XVI. században a Zsigmond király által alapított Sárkányos-rend vitézei voltak, melynek feladata az országot rontó gonosz elleni küzdelem volt. Az aranymező értéket, ideált, harmóniát szimbolizál, a kék mező a Dunát jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei