Erdősmárok község címere

Erdősmárok község címere álló helyzetű, háromszögű pajzs. A kék mezőben elhelyezkedő, zöld hármas halmon mélysárga színű, két lábon álló és ágaskodó, jobbra tekintő, kétszárnyú bika helyezkedik el. A bika szarva, feje teteje és az orra barna színű. A bika feje körül teljes kör alakú glória van. A szárnyas, ágaskodó bika előtt a zöld hármas-halmon egy nyitott könyv, a biblia sziúlettje látható.

A pajzsot kívülről sötétzöld olajág levelek ölelik mindkét oldalról, az olajág levelei közül hat-hat halványkék színű, az olajág mindkét tövénél két-két érett búzakalász hajlik mindkét oldal irányba. Alul középen sárga szalagban fekete betűkkel a község neve: ERDŐSMÁROK felírat található.

Erdősmárok község
Kép: G. ÁkosPanoramio

A címer kék alapszínét, a kék ég, a zöld hármas halom ábrázolását a földrajzi fekvés, a domborzat adja. Az ágaskodó, glóriával ellátott szárnyas bika, az evangélista Szent Lukács allegorikus bibliai megjelenítése, jelképe, maga előtt a nyitott bibliával. Szent Lukács evangélista a község templomának védőszentje.

A címer két oldalán elhelyezkedő olajág a keresztény ikonográfiában – mint örökzöld növény – az örök életet jelképezi. Az olajág és a bogyójából nyert olaj ugyanis a középkortól Szűz Mária tiszta és gyógyító erejét szimbolizálja. Az angyali üdvözlet és a béke jelképe. Az olajár utal Krisztusra is. Az Ószövetségben az olajfa az áldás, kegyelem, a bölcsesség és az Istenbe vezetett bizalom jeleként szerepel. A búzakalászok az itt élő nemzedékek mezőgazdasági tevékenységére utal. Címer leírást készítette: Handler Ármin, országjáró, Új Historica kiadó, Bóly

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei