Érsekcsanád község címere

Érsekcsanád címere felül egyenes, alul csücskös talpú, négyelt címerpajzs.

  • Jobb felső mezőjében, ezüst háttér előtt makktermés levéllel látható zöld színben.
  • Bal felső mezőben kék háttér előtt stilizált virág motívum látható ezüstszínben, amely a jobb alsó mezőben ismétlődik.
  • Bal alsó mezőben ezüst háttér előtt nádasra utaló motívum található zöld színben.
Érsekcsanád község
Kép: Soós EndrePanoramio

A címersisak és peremdíszítés nélküli, négyelt, csücskös talpú címerpajzs, ősi-egyszerű kerete hangsúlyosan kiemeli a befoglalt motívumokat. A címerben lévő terméses tölgylevél Érsekcsanád hajdani "őrjeges" (halban bő, vízállásos) területén honos tölgyesekre utal, a sás-nád motívum magát a lápot, az őrjeget jelképezi. Érsekcsanád (korábban Csanád) magyar lakossága ennek a Duna-menti "Sárvíz" (később "Sárköz") elnevezésű lápos-mocsaras területnek köszönheti magmaradását, mert a török hódoltság idején a lakosság a településen nyugalmat talált. A tölgylevél már 1788-ban Csanád falu pecsétnyomóján is szerepelt, lenyomata levéltárakban megtalálható, a pecsétről az 1863-ból való leírás is tanúskodik.

A címerpajzsban ismétlődő sárközi rózsa a csanádi embernek kedves motívum, a sárközi viseletről való: az asszonyok "főkötőjét" (fejkendőjét) díszítette, de más festett és hímzett használati tárgy is hordozta e stilizált virágképet.

A tölgylevél és sás rajzolata között ismétlődő sárközi rózsa a megújuló emberi létet jelképezi: a nép úrrá lett e földön, és a természeti adottságokhoz igazodva kitartó szorgalommal, következetes helytállással kialakította hatszáz éves szülőföldjét a nemzedékek számára. Az ezüstszínű sárközi rózsák kék háttere a nyugalmat, a távlatosságot, a növényrajzolatok zöld színe a természethez való kötődést jelzik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei