Értény község címere

Értény címere álló, háromszögű pajzs, süllyesztett vízszintes ezüst hullámpólyával vágott mezejének első, zöld mezejében lebegő, jobbra fordított aranyeke. A fekvő, vörös mezőben a hullámpólya felső kantárjából növekvő, szembefordult leányalak természetes színében, aranyhaján kék pillés fehér főkötővel, fehér blúzban, kék mellényben és kék szoknyában. A leány jobbjában leveles arany szőlőfürtöt, baljában három búzakalászt tart.

  • Sisak: arannyal ékített, vörössel bélelt, szembefordult pántos ezüstsisak, vörössel és kékkel ékített arany heraldikai koronával.
  • Sisakdísz: a sisak koronából növekvő, jobbra fordult ezüst lófej, szájában szárán keresztbe tett három arany nyílvesszővel.
  • Takaró: vörös-ezüst, zöld-arany.
  • Felirat: a címerpajzs alatt lebegő fecskefarok-végződésű, íves aranyszalagon feketével a felirat. ÉRTÉNY. A településnév előtt és után 1-1 díszpont.
Értény község
Kép: vgabiPanoramio

Értény első lakosai a magyarsághoz csatlakozott katonai segédnép, a besenyők voltak. A falu címerében rájuk utal, s a mezőgazdaság jelentőségét fejezi ki az eke, és a leányalak kezében a búzakalász. A leányon látható értényi népviselet a szüreti és az aratási ünnepeket szimbolizálja. A szőlő és a búzakalász magában hordozza a bor és a kenyér keresztény szimbolikáját, és utal a lakosság vallásosságára is. A hullámvonal a Koppány-patak kifejezője.

Értény címerében az interneten elterjedt verziókkal ellentétben a leányalak hajának színe arany, nem pedig barna.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei