Esztergom város címere

Esztergom címere körformába szerkesztett címerkép, kikerekített oldalú, hegyes talpú pajzsban. E befoglaló címerpajzs egy vízszintes vágással két mezőre tagolódik. A képzeletbeli függőleges tengely két oldalán ugyanazok a képi elemek egymással tükörszimmetriában vannak. A címerkép színezése az 1725-ös kiváltságlevél meghatározása szerint: kék-fehér (ezüst) - piros (vörös) - arany.

A vágott címerpajzs alsó mezőjében fehér kockakőből rakott várfalra helyezve az Árpádok címerpajzsa látható: vörös alapon négy fehér (ezüst) pólya. E pajzs két oldalán a falban egy-egy íves lőrés. A várfal teteje vörös téglasorral van burkolt. A befoglaló külső címerpajzsot és a várfalra helyezett belső címert egyaránt keskeny aranyszegély emeli ki.

Esztergom város
Kép: Petros KalaitzisPanoramio

A címer a legrégibb magyar városi pecsétnek, Esztergom Árpád-kori kettős, - úgynevezett latinus - pecsétjének ábráiból, legkésőbb a XIV. század elején alakult ki, oly módon, hogy a XIII. századi pecsét elő- és hátlap képét egyesítették: a stilizált városkép alá helyezték az Árpádok vágásos címerpajzsát. (Az eredeti pecsétnyomó a helyi Balassa Bálint Múzeum tulajdonában van; a kettős pecsét eredeti nyomóformáit 1814 óta a Nemzeti Múzeum őrzi). A címer legjellegzetesebb vonásaiban megegyezik azzal a márványcímerrel, amely 1773 óta a Városháza főhomlokzatát díszíti az erkély fölötti timpanonban.

A címer felső mezőjében kék alapon fehér (ezüst) koragótikus stílusú városkép: előterében városfal, megerősítve négy, piros tetős buzogánytoronnyal. A két szélső tornyot a belsőkkel összekötő alacsonyabb falszakaszok tetején pártás mellvéd; a két belső tornyot velük azonos magasságban a kapuerőd szintén piros tetős fala köti össze. A két szélső torony csúcsán egy-egy aranykereszt, a két belsőjén egy-egy kör alakú arany tetődísz. Mind a négy torony középrészén egy-egy hosszúkás lőrés, tetőzetük alatt két-két kisebb ablaknyílás. A kapuerőd falán felül két nagyobb, íves tetejű ablaknyílás, a főkapu ívének két oldalán (a felvonóhídláncok számára) egy-egy kör alakú nyílás látható. Két oldalt, a pártás városfal-szakaszokban egy-egy kisebb íves kapunyílás; a két belső torony között a díszesebb ívű főkapu, félig felhúzott rostéllyal.

A városfalon belül a kapuerőd mögül kiemelkedő palotaépület látható, magasabb központi részét két szárnyépület fogja közre. Mindhárom piros tetőzetű, a középső tetőn három, a két oldalépület tetőcsúcsain egy-egy kör alakú arany tetődísz. A központi kiemelkedő homlokzaton nagy, díszes ablaknyílás. Ennek csúcsíve mellett két oldalt egy-egy kisebb kör alakú ablaknyílás. A szárnyépületek homlokzatát további öt-öt nyílás tagolja: a széleken felül egy-egy kör alakú tetőablak, alattuk egy-egy hosszú, keskeny páros nyílás, ezek alatt egy-egy nagyobb téglalap alakú, a központi épületrész melletti palotafalakban pedig egy-egy lóhereablak.

Esztergom címerén az interneten elterjedt verziókkal ellentétben a két szélső torony csúcsán a kereszt nem fekete, hanem aranyszínű.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei