Andocs község címere

Andocs címere kék mezőben ezüst (fehér) daru, melynek csőre és lába piros, aranyszínű kettős keresztet tart a lábával. A kereszt mellett a búzakalász, a három darab hatágú csillag és a címer alsó részében lévő korona szintén aranyszínű.

Andocs község
Kép: Károly OsváthPanoramio

Ezek a szimbólumok szerepeltek már Andocs első általunk ismert pecsétjén is a XVIII. század közepe táján, annyi különbséggel, hogy ott a madár a korona közepén állt. Leszámítva az 1780-as évek végén használt pecsétet, melyen koronás oroszlán szerepelt a koronán, mindvégig a madár volt látható a település pecsétjein. A kettős kereszt arra utal, hogy a település már a XVI. század végétől egészen a XX. század első feléig a Veszprémi Püspökség birtoka volt. A hármas gabonaszál a mezőgazdasági művelést, míg a madár valószínűleg a vízi világot jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei