Etes község címere

Etes község címere zöld mázú, két oldalon vágott vállú csücskös címerpajzs. A pajzs heraldikai bal oldalán - és a pajzsderékon ülő - arany, méhkaptárt ábrázoló címerkép. A csücsökből kiinduló három aranysugár szeli a fekete mezőt, pontból kiinduló tagoló sugarakkal, a zöld mező határvonaláig.

Etes község
Kép: szszaboPanoramio

A zöld alapszín szimbolizálja a meghatározó szépségű természeti környezetet. A fekete haránt irányú osztás a község életét jelentősen meghatározó szénbányákra, szénbányászatra utal. Az alulról - a „mélyből” - kiinduló aranysugarak az ebből fakadó energia kiáramlását, áldásos hasznosulását jelképezi, túlmutatva a község határain, az itt (és az etesi polgárok szorgalmával másutt is) kitermelt szén távoli vidékeken is melegített és energiát szolgáltatott.

Az aranykaptár a több évszázadon át a községet birtokló Méhi család beszélő nevére utal, szimbolizálja - a múltra, jelenre és a jövőre is utalva - a község lakóinak szorgalmát, tisztes gyarapodásra törekvő tevékenységét is. A török kori adóbeszedési okmányok azt igazolják, hogy a község területén jelentős volt a méhészeti tevékenység.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei