Feked község címere

Feked címere álló, háromszögű, kékkel és ezüsttel hasított a pajzs.

  • Az elülső, kék mezőben lebegő helyzetű, gót betűstílusban megrajzolt nagy arany "F" betű.
  • A hátulsó, ezüstmezőben zöld hármas halom középsőjén egy tőből ágazó zöld levelű és szárú, aranyközepű és vörös szirmú három, ötszirmú virág.

A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű íves aranyszalagon feketével nagybetűs FEKED felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Feked község
Kép: gerokkPanoramio

A község nevének gót betűtípussal megrajzolt kezdőbetűje nemcsak Fekedre utal, hanem a Fuldai Apátságra is, ahonnan a németek 1725-28 táján települtek ide. Az "F" betű tehát a múltat, a jelent és a németajkú lakosságot egyaránt szimbolizálja. A címerben szereplő virág szintén kettős vonatkozású. Feked 1786-ban készült pecsétjén szintén szerepel. Ez a pecsétkép a mezőgazdaságot igyekszik elsősorban jelképezni. Rovátkával jelzett szántóföld, csoroszlya és ekevas, hármas virágtő, csillag, szív és öt kis pont szerepelnek a pecsétképen. Ezen zsúfoltságon nem csodálkozunk, hiszen a pecsétnyomókat többnyire vándorkovácsok készítették, minden címertani ismeret hiányában.

A motívumok közül azért a virág legfontosabb, mert a Fuldai apátság régi címerén szintén megtalálható, hármas halom középsőjén. A Fekedre település és a pecsét készítésének ideje között csupán kb. hatvan év különbséget találunk. Ez idő nem sok abból a szempontból, hogy ekkor még igen elevenek az emlékek az óhazából. Valószínű tehát, hogy a virághoz köthető azonosság nem a véletlen műve. Ha mégis az, akkor is indokolt ezt az azonosságot felhasználni az ó- és az újhaza jelképezésére. A virágok szimbolikus tartalmat hordoznak: az öt szirom Krisztus öt sebét jelképezhetik, ilyen szempontból tehát egyházi ikonográfiai jelkép is.

A virágtő és a halmok hármassága többszörösen jelképértelmű: a három a legfontosabb szakrális szám. Ég és Föld találkozásából létrejött az Ember, ezzel válva teljessé az Isteni megnyilvánulás. A három ezért a totalitást, az isteni rendet, az Isten-Ember-Világmindenség hármas rendjét szimbolizálja. A legismertebb hármasok, melyeket mind jelentik a címermotívumok: múlt-jelen-jövő; anya-apa-gyermek; a Szentháromság (itt mint Feked templomának titulusa); a 3 isteni erény; Krisztus harmadnapi feltámadása; Krisztus mint Király-Pap-Tanító; a Háromkirályok stb. A mítoszoknak, mágikus népi eljárásoknak, népmeséknek is alapszáma a három. Így van: 3 élet, 3 halál, 3 testvér, 3 próba, 3 kívánság és a köznyelvben is három a magyar igazság.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei