Felsőszenterzsébet község címere

Felsőszenterzsébet címere ívelt talpú, háromszögű pajzs, ezüstmezejében zöld süvegezés. Az ezüstmezőben a pajzsfő elején és a pajzsfő hátsó részén egy-egy, háromleveles zöld tölgyfaág, kettő-kettő zöld makkterméssel.

A zöld mezőben Árpádházi Szent Erzsébet kinövő természetes alakja látható, aki jobb kezével egy szelet kenyeret, bal kezével, vörös rózsával megrakott aranykosarat tart. Szent Erzsébet ruhája és fejkötője kék, palástja vörös, haja fekete, fején zöld és vörös ékkövekkel díszített, nyitott, leveles, aranykorona. A címerpajzs felett ezüstbetűkkel írott: FELSŐSZENTERZSÉBET felirat lebeg.

Felsőszenterzsébet község
Kép: Nagy BalázsPanoramio

A címerpajzs zöld mezején Árpádházi Szent Erzsébetet láthatjuk, ki a község egykori templomának védőszentje volt, s kitől a település neve ered. A szent királylányt kezében kenyérrel, köpenyében rózsával ábrázolják. A kenyér azt jelképezi, hogy Szent Erzsébet enni és inni adott a szegényeknek, a rózsák a csodálatos legenda szimbólumai.

Mikor Erzsébet özvegyen maradt, akkor sem hagyta el szegényeinek alamizsna osztását, amit rokonai nagyon nem néztek jó szemmel. Egy alkalommal találkozott sógorával, aki szigorúan rákérdezett: mit viszel a köpenyed alatt? Szegény ijedtében azt füllentette, hogy rózsákat. Mutasd meg! – így a sógor, Erzsébet ekkor az Úrhoz fohászkodott segítségért és kitárta köntösét, ahol az elrejtett kenyér helyett rózsák voltak. Így ábrázolja Árpádházi Szent Erzsébetet a budapesti Rózsák terén felállított szobra is.

A pajzsfőben lebegő tölgyfaágak a község erdős természeti környezetének szimbólumai, továbbörökítve a régi pecséthagyományt, tisztelegve ezzel az elődök előtt is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei