Fertőd város címere

Fertőd város címere hullámos ezüstpólyával vágott, álló, csücskös talpú pajzs.

  • Felső vörös mezejében jobbra fordult, aranykoronán álló, lebegő koronás aranygriff, jobb lábában kivont görbe kard, baljában három vörös közepű ezüstrózsa.
  • Az alsó zöld mezőben balra fordult hegyével felfelé álló lebegő ezüst ekevas, két oldalán egy-egy ezüst "S" betű, alatta élével felfelé néző fekvő csoroszlya.

A pajzs élén három lombú nyílt aranykorona. A pajzs alatt aranyszalagon "Fertőd" felírat vörös betűkkel.

Fertőd város
Kép: antal juliannaPanoramio

A mai Fertőd, a magyarországi közigazgatási átszervezés idején, 1950-ben, Eszterháza és Süttör összevonásával jött létre. A címer megalkotásához (1995.) a korábbi két település története, jelképei címerei szolgáltak útmutatásul. Így került a címerbe egyrészt az Esterházy család címerének egyik eleme, a koronán álló koronás, bal kezében három ezüstrózsát, jobbjában kardot tartó aranygriff (Az emberek gondolatában az egykori Eszterháza neve a herceg Esterházy családdal párosul); másrészt Süttör Sehter (1313.) pecsétnyomójának képe, a lebegő ezüstcsoroszlya fölött látható ekevas, oldalán - egy-egy lebegő ezüst "S" betűvel ("Sigilvm Svter"). A címer közepén látható hullámos ezüstpólya az Ikva-patakot - tágabban a Hanságot - átszelő vízfolyásokat jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei