Fonyód város címere

Fonyód címere álló, csücskös talpú pajzs. Kék mezeje a pajzstalpban négy fekete, homorúan fodros vonallal (lineae striatae) vágott hullámokat utánozva, melyek felett magasan palánkolt, kétárbocú, ezüstvitorlás csónak (dereglye) halad balra, árbocain egy-egy háromszögű keresztvitorla dagad.

A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló, feketével rovátkolt bélésű, felcsapott rostélyú, arany harci sisak helyezkedik el, rajta jobb karmával a rostélyba kapaszkodó, jobbra néző, kiterjesztett szárnyú aranysas áll. A foszlányok növényi ornamentikát (akantusz-leveleket) mintázva omlanak alá: jobbról kék és ezüst, balról vörös és arany.

Fonyód város
Kép: Norbert12Panoramio

A hajóábrázolás hangsúlyozza, hogy Fonyód közlekedési csomópont: az északi partra ősidők óta átkelőhely volt, a 16. századtól ez már rendszeressé vált. A hajó emlékeztet arra is, hogy a település messziről jött (dél-erdélyi és lengyel) menekülteknek is otthont adott. A négy sorban futó fodrok felhívják a figyelmet a település óriási látogatottságára.

A címer alapszíne kék, a Balaton vizét és a fölé boruló tiszta égboltot idézi, kifejezi a természeti táj szépségeit, a város üdülő, nyaraló, fürdőhely jellegét, a remek kilátást, amely a Balaton-felvidék hegyeire (Szigliget, Badacsony, Gulács, Csobánc stb.) nyílik. Kiemeli kikötője fontosságát, jelentős halászatát, kedvelt horgászatát, pezsgő vízi életét, utal kiváló ásványvizére és a szomszédságában (Csisztapusztán) működő gyógyfürdőre is.

A sisakdíszként álló sas megjeleníti, hogy hajdan a Nagyberekből kiemelkedő sziget ősidők óta lakott volt. A sisak szimbolizálja a lovagkirályt, Szent Lászlót, aki először foglaltatta írásba Fonyód nevét. A foszlányok dús szövevénye a város nevének a "fon" igére való visszavezethetőségét szemlélteti, de bemutatja a Nagyberek és a Fonyódi-hegy buján termő flóráját, nagyszerű tölgyesét és a kiemelkedő szőlő- és borkultúrát is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei