Fülöpháza község címere

Fülöpháza címerpajzsa egyenesen álló, felénél osztott - vágott pajzs. Alapszíne kék, ami lapos (sík) táj felett uralkodó égre utal, de a szájhagyományok szerint a béke, a hűség és a barátság színe is, melyeket tartalmában szintén képviselni kíván.

Mesteralakok:

  • A pajzs felső részén az eget szimbolizáló kék mező,
  • a pajzs alsó harmadában elhelyezett három, nemrég még mozgó (futó) homokdomb (a hullámzásra a csíkozott formák emlékeztetnek)
  • a földig lenyúló hat egyenes ággal.

A fő címerkép az 5 szál bugás arany nádvessző (az arany uralkodói és hitet is szimbolizáló fémszín a heraldikában), mely a település 50 éves megalapulását, gyökeret eresztését és életképességét jelképezi a szikes-homokos, sívó talajon.

Fülöpháza község
Kép: ffaiPanoramio

Másodlagos, mégis meghatározó jelkép a nádszárakat övező pajzs. A homokdombokat szimbolizáló formákból feltörő 12 zöld sáv az életerős, szorgalmas, összekovácsolódó közösség és az azt alkotó emberek által a mostoha talajon teremtett gazdaságot, vetést, termést szimbolizálja.

Másodlagos, de önálló jelképként a pajzsot övező vörös keret - a nehézségeken úrrá levő, állandóan megújuló, teremtő élet színét, a vért szimbolizálja. Az oromdísz, az eredetileg Fülöpszálláshoz tartozó puszta tanyáiból kinőtt és önállóvá vált település, Fülöpháza eredetére utal; a pajzs tetején középen elhelyezkedő oromdísz az aranykorona, mely az anyatelepülés, Fülöpszállás iránti tiszteletből lett átvéve és újjáformálva.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei