Füzérkajata község címere

Fűzérkajata címerének pajzsa csücskös talpú. A pajzs nem osztott, ezért tarpajzs, egy heroldalakot és két címerképet ábrázol. A tarpajzs kék mázú, a pajzstalpon vörös mázú domb szerepel. A dombon ágaskodó fehér lovon szakállas heroldalak ül.

E címerkép a XVII. századi, magyaros jellegű, arannyal díszített ezüstszínű félvértezetű lovast ábrázol, arannyal futtatott ezüstszínű, orrvédős tollforgós huszársisakkal. A lovason, a félvért alatt, vörös szegélyű láncing látható, vaskesztyűs jobb kezében gömbfejű buzogányt tart, arcszíne természetes színű. Derekán barna színű bőrszíj található, nadrágja kék, aranysarkantyús bőr lábbelije barna színű. A nyereg barna, a lótakaró aranyszegéllyel vörös színű, a lószerszám barna színű, aranyszínű díszítéssel.

A pajzsfő jobb sarkában aranyszínű kehely, a pajzsfő bal sarkában aranyszínű nyolcágú csillag lebeg. A pajzsfő közepe (díszhelye) fölött a pajzsszegélyen arannyal díszített ezüstszínű csőrös sisak ül. Fölötte, aranyszínű, kilencágú (grófi) korona, melyen sisakdísz: barna színű sasszárnyból előbukkanó, arannyal díszített ezüstszínű vaskesztyűs kéz ezüstszínű gömbfejű buzogányt tart. A jobb oldali, kék színű sisaktakaró ezüstbélésű, a bal oldali vörös sisaktakaró aranybélésű. A pajzs csücske alatt ezüstszalagban, kék színű felirat olvasható: Fűzérkajata.

Füzérkajata község
Kép: Ferenc HelmecziPanoramio

A páncélos lovas a Perényi családra utal, akik a fűzéri vár és környéke, így Fűzérkajata birtokosaként, a XIV. sz.- tól a XVI. sz. közepéig a környék országos hírű főnemesei (koronaőr, nádor) voltak. A pajzsfőn található kilencágú korona a Károlyi család grófi címerére utal, akik 16856-tól a környék, így Fűzérkajata birtokosai. A csőrös sisak és a sasszárny, utalás a perényi Perényi-címerre, - „… szárnyas sasláb közül előbukkanó szakállas férfifej”. A további Perényi-címerekben visszatér ez a két heraldikai dísz. A kehely és a nyolcágú csillag a település többségi, református vallási hovatartozásra utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei