Gadács község címere

Gadács címere vágással kettéosztott álló háromszögű pajzs.

  • Felső vörös mezejében jobbra fordult, ezüsttel és kékkel kilencszer vágott, kettős farkú aranyoroszlán áll, mely felemelt jobbjában ezüstkardot tart.
  • A pajzs alsó kék mezejében jobbra fordult ezüstpáncélos kar könyököl, mely három, hegyével felfelé álló ezüst nyílvesszőt tart.
Gadács község
Kép: Mária Magdolna VargaPanoramio

A címer főleg a község török hódoltság utáni újratelepülésére utal. Gadács a török uralom alatt elnéptelenedett, ezért a földesurak német földművelő családokat telepítettek ide. Erre utal az oroszlán-motívum is, amely az egykori német lakosság eredeti lakóhelyét, a németországi Hessen tartományt jelzi. A három nyílvesszőt tartó páncélos kar viszont a Hunyadi család címeréből származik annak emlékére, hogy az eredetileg Tolna vármegyében letelepedett ősöket az akkori földesúr helyeztette át gadácsi lakóhelyükre.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei