Gagyvendégi község címere

Gagyvendégi címere álló, háromszögletű, kék színű katonai pajzs, alul arany hullámpólyával, a pajzs mezejében egy aranyépület lebeg. A pajzs fölött kék-arany tekercs, amelyen jobbra néző, növekvő ezüstsólyom helyezkedik el, szárnyán aranykoronával, csőrében aranygyűrűvel. A pajzstartó mindkét oldalon egy-egy zöld színű cserfaág. A pajzs alatt egy szalag lebeg GAGYVENDÉGI felirattal.

Gagyvendégi község
Kép: János GállPanoramio

A címer felső részében, a pajzson látható hullámpólya a Gagy-patakra utal, s ez által részint a természeti környezetre, részint arra a településtörténeti egységre, amelyet ez a patak, illetve neve fémjelez. Az épület a község régi pecsétjének ábrájából való, ennélfogva az önkormányzat régi voltára utal, de az emberi tevékenységre is.

Az oromdísz a Gagyi család címeréből való, amely családból leszármaztak a településről magukat nevező és ott birtokos vendégeik. Miután ezek a családok az Aba nemzetséghez tartoztak, ezért e címerrészlet a település Abaúj vármegyéhez való tartozásának a szimbolizálására is módot ad. A címertartó cserfaágak részint a természeti környezet értékeit hangsúlyozzák, részint a Cserhát kistájra utalnak, ahol a község fekszik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei