Gamás község címere

Gamás címere álló háromszögű pajzs. Kék mezejében zöld talajon arany búzakéve fekszik, melyet jobbról élével jobbra fordított, nyéllel a talajra támasztott sarló kísér. A zöld talaj vonalán méhkas látható, amely mellett jobbról faeke, balról fakerítés áll, fölöttük egymással keresztbe tett kasza és gereblye lebeg, a kaptár fölött méhek repkednek.

Gamás község
Kép: vgabiPanoramio

Gamás község címere a település korábbi pecsétjén alapszik. Ezzel egyrészt a múlt iránti tiszteletüket, másrészt a történeti folytonosságra, a kontinuitásra való igényüket is kifejezték. Az itt látható címerkép először 1852-ben jelent meg a gamási községbíró számadásán, ezután kisebb-nagyobb változtatásokkal ezt használták egészen a XX. század közepéig.

Ezek a jelképek ma is jellemzik a települést. A zöld mező, a búzakéve, a kasza, a gereblye, a sarló a mezőgazdasági termelést, a falusi ember megélhetését jelképezik, míg a fakerítés a magántulajdon szentségét kívánja jelezni. A méhkas és a méhek egyrészt az elmúlt századok jelentős méhészetére utalnak, másrészt kifejezik az itt élő emberek szorgalmát is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei