Gátér község címere

Gátér címere álló, csücskös talpú reneszánsz pajzs, melynek felső éle dongaívű hullámvonal. A pajzs kékkel és vörössel vágott, a vágás párhuzamos a felső éllel.

  • A kék mező hasított, jobb oldalán ezüst égőáldozati oltár lebeg az áldozat vörös lángjával s ezüstösen gomolygó füstjével.
  • A bal oldali kék mezőben jobbra néző, jobbra forduló, vörössel fegyverzett, ágaskodó aranyoroszlán lép lebegve jobbra, bal mancsában zöld szárú arany gabonaköteget emel magasra, jobb mancsában zöld leveleinél fogva három aranyló kukoricacsövet tart.
  • A vörös mezőben két balra néző, lobogó, fekete sörényű és patájú, fekete szerszámos aranyparipa jobbra vágtázva húz jobb felé egy zöld postakocsit (mely részben takarásban van).

A pajzs felső élén vörös bélésű, természetes színű rostélyos tornasisak fordul enyhén jobbra, az arany sisakkorona alól a pajzs jobb oldalán vörös és arany, a balon kék és ezüstfoszlányok hullanak alá akantuszleveleket mintázva. A pajzs alatt négyszer meghajló, fecskefarkú aranyszalagon feketével a felirat: GÁTÉR.

Gátér község
Kép: Ferenc BajuszPanoramio

Gátér község címere a beszélő címerek (tesserae loquentes) sorába illeszthető. A település területén a bronzkortól folyamatosan adatolható a megtelepedés, közülük a kunság birtokolt itt leghosszabb ideig, jelképüket, az oroszlán szerepel a település címerében. És, mert mindvégig a mezőgazdasági termelés volt a döntő a vidéken, az oroszlán a jelen két meghatározó termését, a gabonát és a kukoricát tartja mancsában. A jobb oldali kék mező ezüstoltára a lakosság hitéletét idézi. A település templomát Szent Anna tiszteletére szentelték.

A vörös mezőben vágtázó paripák által húzott zöld postakocsi annak emlékét idézi, hogy a település ősidők óta fontos utak csomópontjában helyezkedett el, saját postaállomása volt, amely egyben a lovak váltására is szolgált. A pajzsra helyezett sisak a település hősi halottainak és háborús áldozatainak állít emléket, a sisakkorona a község önkormányzatiságára, autonómiájára utal, a leomló foszlányok mázai pedig a lakosság szorgos és eredményes munkájának, élni akarásának a jelképei.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei