Gégény község címere

Gégény község címere álló, csücskös talpú, vízszintes vágással kettéosztott pajzs, amelynek felső (kék színű) mezejében a község klasszicista stílusjegyeket viselő temploma áll (ezüst-vörös) a középmezőt uralva. A heraldikai nézet szerint tőle jobb oldalon nyolcágú aranycsillag, bal oldalán pedig aranyszínű fogyó hold képe lebeg.

Az alsó zöld színű mezőben a község 1795-ből fennmaradt pecsétjének a motívumai láthatóak: középen a csúcsával fölfelé álló ezüst ekevas, melyet két oldalról búzaszál (balról) és nádszál (jobbról) övez. Az egyenes záródású címerpajzs fölött talpas antikva betűkkel, aranyszínű a felirat: GÉGÉNY.

Gégény község
Kép: Sebestyén Sándor IstvánPanoramio

A középen látható ekevas alatt a kis kék tó a lápos, hajdan vadvizekkel tarkított tájra utal. A nád és a búzaszál az itt élők megélhetésért való küzdelmét szimbolizálja, az ekevas (a föld megművelésének eszköze) ehhez szervesen kapcsolódik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei