Gellénháza község címere

Gellénháza címere álló, csúcsaiban csapott, csücskös talpú, kékkel és vörössel vágott reneszánsz pajzs.

  • Felső, kék mezejében jobbról és balról benyúlva három-három vágott, ezüstkardot markoló kéz lebeg. Mindkét oldalon az első ezüstpáncélzatú, a középső (részben takart) zöld posztóba bújtatott, a felső (hátsó) pedig természetes színű meztelen kar (szintén részben takarva). Középütt, a karok között háromágú, kétgyöngyös leveles korona foglal helyet, aranyát vörös, zöld, és kék ékkövek díszítik, a diadémból vörös lángok törnek az ég felé.
  • Alsó, vörös mezőben zöld halmon két fekete paripa ágaskodik egymás felé fordulva, közöttük jobbról ezüstkard, balról pálmaág keresztezi lebegve egymást.
  • A zöld halom mezejében középen aranyos latin kereszt díszlik.

A pajzson természetes színű, aranyláncon függő medállal ékes harci sisak helyezkedik el, rajta a címerképben is láthatóhoz hasonló aranykorona. A foszlányok jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

Gellénháza község
Kép: Mata HaryPanoramio

A címert jelképrendszere az ún. beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába sorolja. A vörös mező a község névadójának, Szent Kiliánnak (akit Magyarországon a középkorban Gellénnek, ill. Gelyénnek neveztek) emlékét idézi. Az ír származású főpap a legenda szerint Kelet-Galliában (Franciaország) bizonyos Gosbertus vezér udvarában térített, a fejedelem hajlott tanítására, már-már feladta vérfertőző házasságát, amikor a felesége, Geilana orgyilkosokat bérelt fel, akik karddal kivégezték nagy titokban a szentet és társait (+689), elásták a tetemeket, föléjük pedig istállót emeltek. A lovak nyugtalansága nyomra vezette a vezért, aki felemeltette a szentet, miközben a felbujtó és a gyilkosok őrjöngve, önmagukat marcangolva pusztultak el.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei