Gérce község címere

Gérce címere kék színű doborpajzs. A pajzson két egymással szembefordult, szablyát emelő, kétfarkú aranyoroszlán áll. A pajzsot, amelyen nemesi lombkorona van, jobbról és balról szárukkal összekötött pálmalevelek szegélyezik.

Gérce község
Kép: hb9500Panoramio

Gérce község lakói kisnemesek voltak. A kúrialista községek pecsétjeiben (így Gércén is) a nemesi címerhasználat tipikus szimbólumai a bátorságot és az erőt jelképező oroszlán, valamint a köznemességet megillető lombkorona szerepelnek.

A kardot markoló oroszlán a török háborúk után jelent meg a „vérrel szerzett nemesség” jelképeként a nemesi címerekben, de mivel a nemesség az Aranybulla kiadása óta a „vérével adózott”, ezt a szimbólumot külön adomány nélkül használhatták a nemesi községek is. A gércei címerben látható két oroszlánt az egyesült Gércét és Tacskándot, illetve a két falu nemességét jelképező szimbólumként is felfoghatjuk.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei