Gerde község címere

Gerde címere a tárcsapajzs modernizált változata. Alsó csücskénél aranyszínű, lobogó címerszalag, benne nagy fekete betűkkel a település neve: GERDE. Balra és jobbra évszám: 1216, Gerde nevét ekkor említették először az írott források.

  • A pajzs felső része kék színű. Benne három díszrózsa, mint Varjas 1720 körül keletkezett pecsétjében.
  • A pajzs középső része piros színű. Itt jobbra a földből háromágú arany (sárga) színű búzakalász emelkedik ki, jelezve, hogy a történelem során a lakosság a mezőgazdaságból élt, hogy a búza az új kenyeret, az emberek jövőbe vetett hitét mutatja, mint Rugásd 1786-os pecsétjében, balra virágzó páfrány mint Varjas 1720 körül készült pecsétjében, középen barna törzsű, zöld levelű, zöld és barna termésű tölgyfa, mint Gerde 1846-os pecsétjében. Egy fa tetején rigó áll, hiszen Rugásd neve a hagyomány szerint onnan származik, hogy sok rigó élt körülötte. A madár felett balra a címertanban stilizált ezüstszínű eke, jobbra a címertanban stilizált ezüstszínű csoroszlya, amelyek ismét a földművelés elsődlegességét jelentik a településen élő emberek életében.
  • A pajzs alsó részén a zöld szín és a fekete vonalak jelzik a földet, amelyből a település lakossága élt.
  • Kék, hullámzó vízfolyás mutatja, hogy a faluban, illetve tágabb környezetében több vízfolyás, patak volt.

A pajzs felett balra és jobbra induló, a pajzs alsó részéig lenyúló címertakaró. Bal oldala aranyszínű, jobb oldala kék, kontúrjai fekete vonalakkal kiemeltek. A pajzs felett aranyszínű korona jelzi, hogy a település már a Magyar Királyság megszületése után létezett. A pajzs alsó és felső harmadában vágott, alsó harmada zöld, átlós fekete vonalakkal jelölt.

Gerde község

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei