Geresdlak község címere

Geresdlak címerpajzsának alakján felfedezhetőek a doborpajzs, a tárcsapajzs és a csücskös talpú pajzs jellemzői. Formája leginkább a doborpajzs és a csücskös talpú pajzs vonalaira hasonlít. Szélei fekete vonallal kiemelkednek. A pajzs hasított és vágott pajzs is egyben. Vágása felső harmadában egyenes, fekete vonallal, alsó harmadában domború fekete vonallal, hasítása a pajzs középső részén, függőleges fekete vonallal történt.

  • A pajzsmező vágott, felső harmada sötétkék színű. Benne egymástól egyenlő távolságra lévő, 3 db sárga színű, fekete vonalakkal kiemelt, hatágú csillag látható. A három csillag a három települést: Geresdet, Kisgeresdet és Püspöklakot jelképezi. A csillag motívum a címertanban a ragyogást, a tündöklést a fejlődést is jelenti. Itt a település tenni akarását, fejlődését mutatja.
  • A pajzsmező domború, fekete vonallal vágott alsó harmada zöld. Alulra a sötétzöld színű, fekete vonallal kiemelt termőföld került, amely jelképezi, hogy a településen élők történelmük során és ma is, elsősorban a föld megműveléséből, a mezőgazdaságból élnek. A sötétzöld alapszín a sűrű, természetes növényzetet, a hullámos, fekete színű vonal pedig a dombsági környezetet jelenti. Sötétzöld földből középen barna törzsű, sötétzöld és sűrű lombozatú fa nőtt ki, utalva arra, hogy Geresdlak közvetlen környezetében több kisebb kiterjedésű erdő található. Sötétzöld földön, a fa előtt sárga színű, fekete vonallal kiemelt szarvas áll, bizonyítva a környéken lévő erdőkben élő nagyszámú vadállományt és annak jellegét.
  • Középen hasított, jobb oldali pajzsmező piros színű, és elsősorban Püspöklakot jelképezi a benne látható sárga színű, fekete vonallal kiemelt püspöki pásztorbottal. A motívum nemcsak Püspöklak nevének eredetére, a püspöki birtokra utal, hanem a településen élők vallásosságát, a római katolikus egyházhoz való viszonyát is jelenti.
  • A bal oldali pajzsmező fehér színű, motívumai a geresdi szőlőtermelés, borkészítés fontosságára utalnak. Benne barna ágú, kék színű szőlőfürt látható két szőlőlevéllel, amelyek zöld színűek. A szőlőfürt két oldala mellé helyezett sárga színű, hulló motívum az őszt, a szüret időpontját jelenti.
Geresdlak község
Kép: pstavenPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei