Geszt község címere

Geszt község címere piros alapú pajzs, melynek alsó 1/2 része ovál alakú, felső része 2/3-ban, mindkét oldalon, 1/3 részben oldalirányokban és felső részében homorú. A címerpajzs alsó részének felső 1/3 része fehér színű. Felső részében széttárt szárnyú, aranyszínű kerecsensólyom, karmaiban aranyszínű görbe alán szablya látható. A kerecsensólyom tollazata és a szablya stilizáltan, fekete vonallal jelzett.

A címerpajzs alsó ovál alakú része zöldszínű levélkoszorúval, középső részén 2/4 – 1/4 -1/4 részben piros – fehér – piros színű szalagcsokorral és két oldalt elágazó zöldszalaggal övezett.

Geszt község
Kép: Kósa KárolyPanoramio

Geszt címerében a címerpajzs piros-ezüst (fehér) csíkozása a település ősi jellegére és az ország címerében található árpádsávra mint ősi, törzsi jelképre való utalás. A címer összképében lévő hármas: piros - ezüst (fehér) - zöld tagolódás az aranysólyommal a településen élő emberek hazaszeretetének állít emléket.

A főalak, a szinte totemállatként megjelenő kerecsensólyom, a magyarok hitvilága szerint az ősöket már 3500 évvel ezelőtt is kísérte útjukon, és elvezette Árpád népét az új hazába (a madár az ősi magyar hadikopján is fellelhető). Széttárt szárnya a községben élő emberek szabadságvágyát és a szebb, boldogabb jövőbe vetett hitet, reményt jelképezi). A kard a szabadságért való küzdeni akarást és a bátorságot jelképezi, a sólyom által magasba röpített kard pedig azt, hogy község szabad és önálló település akar maradni a jövőben is.

A zöld háttér a természet, az erdők, a mezők szeretetét, az embereknek a vidékhez való őszinte, mély ragaszkodását jeleníti meg.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei