Gic község címere

Gic címere álló, vörössel és kékkel hasított, ívelt talpú háromszögű pajzs.

  • Jobb vörös mezejében három ezüstpólya,
  • bal kék mezejében zöld dombon jobbra fordult, kétfarkú aranyoroszlán, a bal mancsával a zöld dombba szúrt ezüstkardot tart.

A címerpajzson jobbra fordult, arannyal ékesített rostélysisak van, melyen arany lombkorona látszik. A sisaktartó jobbról kék-ezüst, balról vörös-arany. A címerpajzs alatt lebegő ezüstszalagon a település neve: GIC.

Gic község
Kép: Helly ArtPanoramio

Gic község történelmében jelentős szerepet játszott a Jankovich Bésán család, így az újkori községi címer megalkotásánál a fő szempontot a család ősi címere adta. A három ezüstpólya az egykori Csehi, Gerencsér, Hathalom településekre utal, melyekből az egyesítések után alakult ki a mai ismert Gic község.

A családi címerből átvett oroszlán nemcsak a magyar, de az európai címerekben is leggyakrabban előforduló címerállat. Az ókori görög harcosok pajzsán látható oroszlánok a pajzs viselőjének bátorságát, harciasságát tükrözték. Az oroszlán a hatalom, az erő, a bátorság, a győztes személyének megtestesítője. A „hanyatló heraldika” korában a harciasságot az oroszlán mancsába helyezett (például) karddal kívánták kifejezni. Az ábrázolásoknál néhány esetben az oroszlán magát a harcost, az embert helyettesítette. Az oroszlánt már az élő heraldika korában a címerrajzot díszítők kedvének köszönhetően gyakran ábrázolták kettős farokkal. A család címeréből átvett és az új címert is díszítő sisak, sisaktakarók és a korona a nemesi heraldika kellékei.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei