Gödöllő város címere

Gödöllő címerének pajzsán csőrsisak áll, melyből három kalász fut. A címer pajzsa kék, benne a pelikán ezüstszínű, a pajzstakaró belső fodrai kék, illetve vörös színűek, külseje ezüst. Az ábrázolásokon megjelenő három kalász valamikor a sisak tolldísze volt (általános jelenség az ilyen típusú átalakítás, de a heraldika szabályainak nem megfelelő).

A címer színezete: kék mezőben, ezüstfészkén ülő, ezüstpelikán, mellének vérével három fiókáját táplálja. A sisakon leveles, zöld-vörös ékkövekkel kirakott, fehér gyönggyel díszített rangkorona, belőle levelekkel övezett három arany búzakalász. A sisaktakarók jobbról kék-ezüst, balról vörös-ezüst színezetűek.

Gödöllő város
Kép: Edina PappPanoramio

Gödöllő város címerének pontos eredetét még ma is homály fedi. Csücskös talpú pajzson jobbra néző ábrázolásban kiterjesztett szárnyú pelikán a fészkében önvérével táplálja fiókáit. A mellét föltépő, fiókáit saját vérével föltámasztó pelikán motívumát gyakorta megtaláljuk a későközépkortól megjelenő címerkultusz idején is. Több tucat magyar nemesi család címerében fő motívumként vagy egy elemként szerepel, s általánosságban elmondható, hogy adományozása, a pelikán motívumának címerbe emelése az önfeláldozás, az áldozatvállalás jutalmazása révén történt.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei