Gölle község címere

Gölle címere vágással kettéosztott álló háromszögű pajzs, melynek felső kék mezejében bizánci keresztes aranykoronából jobbra fordult fehér lófő tűnik elő, az alsó aranymezőben vörös ruhás jobb kar kézfejével fehér írótollat és egy zöld búzaszálat tart. A pajzsot alul keresztbe tett szárú, zöld lombozatú olajfaágak keretezik.

Gölle község
Kép: ossian71Panoramio

A koronából előtűnő lófő a község nevének eredetére utal. A hagyomány szerint IV. Béla királyunk Gelle nevű lováról kapta a település a nevét. A tollat és a búzakalászt tartó kar Fekete István írót, a falu híres szülöttét jelképezi, akinek emlékét szülőházában kis múzeum, illetve az 1987-ben alakult Fekete István Baráti Kör őrzi. A búzakalász a település korábbi, XVIII-XIX. századi pecsétjeinek mindegyikén szerepelt, és utal a története során mindvégig meghatározó mezőgazdasági termelésre. Az olajfaágak a település lakossága közötti megbékélést jelzik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei