Arló nagyközség címere

Arló címere egy aranyszínű pajzs. A pajzstalp kékkel vágott, a kék mezőn egy zöld színű hármas halom látható. Rajta egy jobbra tekintő, kitárt szárnyú vörös sas áll, ezüsttel felvértezve. A sas szárnyai között egy ezüst kettős kereszt lebeg. A pajzsot bükkfa lombkoszorú öleli két oldalt, száruk középen keresztezik egymást. A címer tetején fecskefarok-végződésű ezüstszalagon ARLÓ felirat olvasható, mellette egy-egy díszpont.

Arló nagyközség
Kép: Árpád ZsigrayPanoramio

Arló nevét az etimológia az ősszláv "sas" szóból származtatja. A sas a pusztai népek totemállata volt, a századok során címerállattá alakult. Borsod-Abaúj-Zemplén megye címerében szintén megtalálható a kiterjesztett szárnyú sas. Már a kora Árpád-korban a település birtokosai is címerállatként ábrázolták. Innen tehát a sas töretlen hagyománya a vidéken. A sas a keresztény felfogás szerint az igazság jelképe, magát Krisztust testesíti meg.

Arló címerében a kék pajzstalp egyértelműen a suvadással keletkezett Arlói-tóra utal. A zöld hármas halom a domborzati viszonyokat tükrözi. Hármas tagolása a számmisztikához kapcsolódik. A három az egyik legfontosabb szakrális szám. A következő jelkép a kettős kereszt. Arló katolikus templomának tornyán kettős kereszt van, amely a katolikus egyház kiemelt szimbóluma.

Arló címerén, a pajzsokon megjelenő színek a heraldika szabályainak figyelembevételével kerültek alkalmazásra. A címerpajzsot a helyi jellegzetességeknek megfelelően bükkfa lombkoszorúk övezik, melyek kapcsolódnak a pajzsban ábrázolt hármas halomhoz.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei