Görcsönydoboka község címere

Görcsönydoboka címere álló, csücskös talpú pajzs, kék mezejében zöld pajzsláb, a pajzsláb vágásvonalában vízszintes ezüst hullámpólyával. A pajzsmezőben a pajzsláb zöldjén álló - a hullámpólyát részben takaró -, szembefordult, bajuszos férfialak természetes színében. Fehér inge felett gombos fekete kiskabátban, fekete nadrágban és csizmában; fején fekete kalap. Felemelt jobbjában arany szőlőfürtöt egy levéllel, felemelt baljában arany aratósarlót és három arany búzakalászt tart. A címerpajzs alatt lebegő, fecskefarok-végződésű, íves aranyszalagon feketével a nagybetűs településnév: GÖRCSÖNYDOBOKA.

Görcsönydoboka község
Kép: Sziebert FerencPanoramio

A falun keresztül folyik a történelmi nevezetességű Csele-patak, s a vidéket még több vízfolyás is gazdagítja, erre utal az ezüst hullámpólya a pajzson. Korábban a faluban négy vízimalom is működött.

A szőlő, mint a keresztény hit szimbóluma és Krisztus jelképe, az evangéliumi kezdetektől ismert motívum. A szőlőfürt és a búzakalász együtt az oltáriszentség (a bor és kenyér, Krisztus vére és teste) jelképe. A szőlő, mint minden évben újra kihajtó növény, újjászületés-szimbólum is egyben.

Az aratósarló mellett három kalászt találunk. Nem véletlen a hármas szám sem. A három az egyik legfontosabb szakrális szám. Azt jelképezi, hogy Ég és Föld találkozásából létrejött az Ember, s ezzel teljessé lett az isteni megnyilvánulás. A három ezért a totalitást, az isteni rendet, a tökéletességet, a világmindenség rendjét, a világ hármas osztottságát jelképezi. Az emberi élet is ehhez a számhoz kapcsolódik: két emberből lesz a harmadik.

A legfontosabb hármasok: múlt-jelen-jövő, Szentháromság, a 3 bibliai pátriárka, a 3 isteni erény, Krisztus mint Király-Pap-Próféta, 3 király Betlehemben stb. A mítoszoknak, mágikus népi eljárásoknak, meséknek is alapszáma a három: így van 3 árva testvér, 3 élet, 3 próba, 3 kívánság, s a köznyelvben is 3 a magyar igazság. Mindezekről is szól tehát a három búzakalász.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei