Görgeteg község címere

Görgeteg címere ívelt oldalú ékeléssel három részre osztott álló, csücskös talpú pajzs.

  • Első aranymezejében vörös kettős kereszt látható.
  • A második aranymezőben vörös hatágú csillagtól és újholdtól kísért jobbra fordult, kettős farkú koronás vörös oroszlán áll, mely első lábait ragadozásra nyújtja.
  • Az alsó kék mező alján, ezüst hullámvonallal vágott pajzstalpból, felülről nyolcágú aranycsillagtól kísért fekete vízimalom-kerék emelkedik ki.

A pajzsot mindkét oldalról egy-egy, aranymakkokkal megrakott alul keresztbe tett szárú zöld tölgyfaág keretezi.

Görgeteg község
Kép: GabicaPanoramio

A kettős kereszt egyszerre utal a lakosság keresztény hitére, valamint a korábbi birtokosokra, a veszprémi püspökségre és a Széchényi családra. A XX. század elején Nagykunságból származó telepesek költöztek a görgetegi határba, ezt jelképezi az oroszlán, mely a kunok címeréből származik. A fekete vízimalom-kerék a község hajdani jelentős iparára, a vízi molnárságra utal. A nyolcágú csillag a település korábbi pecsétjéből átvett elemként a református vallású lakosságot, míg a tölgyfaágak a község természeti környezetét jelképezik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei