Arnót község címere

Arnót címere álló, háromszögletű, kékkel és vörössel hasított, arany pajzsfőben hullámvonallal vágott katonai pajzs, amelynek (heraldikailag) jobb oldali, kék színű mezejében hegyével lefelé és élével kifelé fordított, lebegő ezüst ekevas, bal oldali, vörös színű mezejében pedig a vágóvonalból előtűnő aranysas látható. A pajzson rostélyos tornasisak, amelyen oromdísz gyanánt aranyszínű, koronás női fej található arany ornamentikával körülvéve. A sisak csúcsáról jobb oldalon vörös-arany, a bal oldalon kék-ezüst foszlányok ereszkednek le. A pajzs alatt szalag lebeg ARNÓT felirattal.

Arnót község

A hullámvonallal vágott pajzsfő a Sajó-folyó közelségére utal, a pajzs kék-vörös színei pedig az újkor legjelentősebb birtokos családjára, a Rákócziakra, amint az előtűnő sas is. Az ekevas a községet azonosító XVIII. századi pecsétnyomóról való. Az oromdísz ismét csak egy régi birtokosra: az Ákos nemzetségre, illetve az abból leszármazott Bebek családra emlékeztet.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei