Gyékényes község címere

Gyékényes címere ezüst hullámpólyával vágott háromszögű pajzs boglárpajzzsal. A nagypajzs felső vörös mezejének jobb oldalán három arany búzaszál, közepén aranykehely, bal oldalán arany szőlőfürt látható, az alsó zöld mező közepén kilenc aranyszínű gyékénylevéllel megrakott hat szál aranygyékény lebeg. A fekete szegéllyel körülvett kék boglárpajzsban négylevelű kockás ezüstliliom áll. A pajzs fekete, arany, fekete szegéllyel van ellátva.

Gyékényes község
Kép: Mata HaryPanoramio

A címerben található búza és szőlő Gyékényes mezőgazdasági jellegére és a mezőgazdasági termelésre, míg a kehely a lakosság vallásosságára utal. A gyékény-motívum a település nevére kíván emlékeztetni. A község belterületén lévő bányató a kristálytiszta vizével és elragadó környezetével vonzza a turistákat. Ezt és a Dráva közelségét jelképezi az ezüst szín. Gyékényes értékét erősíti a Lankóczi-erdő, amelyet 1991-ben természetvédelmi területté nyilvánítottak. Az itt található ritka, védett fajok között megtalálhatjuk a kockásliliomot is, mely helyet kapott a címerben.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei