Gyód község címere

Gyód címerében a pajzs a csücskös talpú pajzs modernizált változata. A pajzs alatt, a csücsköt érintve aranyszínű, fekete szélekkel kiemelt hullámzó címerszalag, benne a szöveg GYÓD. A hullámzó címerszalag alatt a címerszalag két vége által közrefogva fekete számok: 1511 (a települést ekkor említették először az írott források). A pajzs körül felül és oldalt arany és kék színű barokkos címertakaró. A pajzs tetején korona, a koronában koronaékszerek, kövek.

Gyód község
Kép: Süle ZsoltPanoramio

A korona szimbolizálja, hogy Gyód királyi falu. A koronából háromszálú, összekötött kévéjű búzacsokor emelkedik ki jelképezve, hogy a falu a mezőgazdaságból élt (utal a kenyérre, a biztos megélhetésre is).

  • A pajzs alsó része vágott, zöld színű és dombos, a földművelés fontosságát és Gyód dombos területét jelzi.
  • A pajzs középső és felső része is vágott. Középső része piros. Bal oldalon szőlőinda, zöld levelekkel, bordó szőlőfürtökkel, (Gyódon a szőlőtermelés fontos tevékenység volt). A jobb oldalon hordó, amely a borkészítést szimbolizálja. Középen diófa zöld levelekkel és diókkal, (a település neve is a sok diófára utal).
  • A pajzs felső része kék, bal és jobb oldalon nyolcágú csillag, mint a község pecsétjében, középen sárga színű rózsa.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei