Gyöngyös város címere

Gyöngyös címere felül egyenes vonalú, hosszúkás, csúcsos, fekete szegélyű címerpajzs. Rajta zöld sík, füves mezőben, balról jobbra futó fekete színű farkas. A pajzsfő és a pajzsderék kék színű, a pajzsfő elején aranyszínű nyolcágú csillag, a pajzsfő hátsó részén ezüst színű emberarcú holdsarló. A címerpajzs körül aranyszínű barokkos jellegű indadíszek.

Gyöngyös város
Kép: AucassinPanoramio

A XIV. században kapta a város azóta is használt ősi címerét - a futó farkast ábrázoló Anjou-kori címerpajzsot. A szimbolikus állat a város alapításában részt vett Szécsényi Farkas Tamás képe, a sarokban lévő csillag és félhold pedig az erdélyi vajda és a szolnoki ispán címeréből került át, mint címertöredék. Gyöngyös címere egy XVII. századi pecsétnyomó színtelen vésetén maradt fenn. E századból származó okleveleken, iratokon található Gyöngyös város címerének ábrázolása, mely minden bizonnyal a későbbi címerrajzolatok alapjául is szolgált.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei