Gyöngyöspata város címere

Gyöngyöspata címere lekerekített, csücskös talpú, egy vágással (vízszintes osztás), valamint egy hasítással (függőleges osztás) címermezőkre osztott stilizált címerpajzs. A címerpajzson a magyar Szent Korona nyugszik. A felső és alsó címermezőket egy aranyszínű vízszintes pólya választja el egymástól, amelyen Kölcsey Ferenc nemzeti költőnknek, a Himnusz szerzőjének szállóigévé vált rövidített jelmondata: „HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS” olvasható.

  • A jobb felső (látvány szerint bal felső) címermezőben vörös színű háttérben, zöld színű hármas halom középső halmán egy aranyszínű leveles koronából egy ezüstszínű kettős kereszt emelkedik.
  • A bal felső (látvány szerint jobb felső) címermezőben kék színű háttérben két egymásra kereszt formában elhelyezett aranyszínű kulcs szerepel. Az egyházalapító apostolról és a személyiségét leginkább kifejező kulcsokról az alábbiakban olvashatunk.
  • A jobb alsó (látvány szerint bal alsó) címermező kék színű háttérben zöld alapon egy fehér színű, jobb lábát felemelő, balra tekintő vadászkutyát ábrázol, szájában aranyszínű szőlőfürt.
  • A zöld alapon négy aranyszínű heraldikai liliom helyezkedik el. A stilizált fehér színű vadászkutya teste felett a Hunyadi-ház „Hollós címere” látható.
  • A bal alsó (látvány szerint jobb alsó) címermező zöld színű háttérben egy aranyszínű stilizált hordó közepén, egy függőleges helyzetű lopóban, bíborszínű bort ábrázol, két oldalán aranyszínű szőlőfürtökkel.

A címerpajzs alatt kék színű szalag látható. Ezen aranyszínű betűkkel és számokkal a település latin betűs és rovásos névalakja, a település első írásos említésének 1234-es, a felavatás 2013-as évszámai, valamint a két feliratot elválasztó és hangsúlyosan a római katolikus hitre emlékeztető latin kereszt láthatók.

Gyöngyöspata város
Kép: Mádi JózsefPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei