Gyönk város címere

Gyönk címere álló, csücskös talpú tárcsapajzs, felül két hullámvonallal süvegezetten, alsó ívein 2-2 hullámvonallal tagoltan. A pajzs zöld mezejében behajló aranysátor, benne lebegő zöld hársfa, hármas tagozódású lombozattal, hétágú gyökérzettel. A fa előtt - annak törzsét kissé takarva - lebegő, nyitott vörös könyv, előtte bal haránt elhelyezett ezüst lúdtollal.

A felső jobb oldali zöld mezőben lebegő, szárán összefogott három arany búzakalász. A bal oldali zöld mezőben lebegő, leveles arany szőlőfürt. A címerpajzs alatt lebegő, fecskefarok-végződésű, íves aranyszalagon feketével nagybetűs felirat: GYÖNK.

Gyönk város
Kép: Banda73Panoramio

Gyönk nagyközség címerképének kialakításához támpontot adott a település régi, feudális korból fennmaradt pecsétlenyomata, emellett a helytörténeti adatok, valamint azon szándék, hogy a címerben utalás történjen a német nemzetiségre is. Az előbbiekre figyelemmel a címertan jelképrendszeréből felhasználásra került motívumok: a szőlő, a búzakalász, a fa, a könyv.

Jelentősége van a mázaknak (színek, fémek), a képben megjelenő számoknak. A szárán összefogott három arany búzakalász a meghatározó szerepű mezőgazdaságot jelképezi. Az arany szőlőfürt Gyönknek és környékének szőlőművelő kultúráját, a nemes bort jelenti. A címerben szereplő hársfa utal a német nemzetiségre. A hétágú gyökérrel együtt ábrázolt fa a nemzetiség jelzésén túl is jelentős tartalommal bír - kifejezi a múlt megbecsülését, a jelen munkálkodásának értelmét, bizakodást a település jövőjében -, melyhez szorosan kapcsolódik a gimnáziumra, oktatásra utaló könyv.

A nyitott könyv hivatott kifejezni, hogy a tudást adó intézmény nyitott mindenki számára, a szellemi érték szabadon áradhat az egyén, a közösség, a község hasznára. A gimnázium olyan szellemi centrumot jelentett Gyönk történelmében, mely meghatározó volt a polgárosodási folyamatra, a városias jelleg kialakulására.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei