Árpádhalom község címere

Árpádhalom címere álló, háromszögű pajzs, melyet hasítás oszt két mezőre, a pajzstalpban zöld hármas halom. Heraldikai értelemben a jobb oldali vörös mezőben két szál, keresztbe tett arany búzakalász lebeg, metszéspontjukban hegyével felfelé néző arany nyílvesszővel. A bal oldali kék mezőben jobbra néző, kun süveges aranyvitéz áll. A pajzs felső szélére ezüstgyöngyökkel díszített 9 ágú, aranyabroncsú grófi rangkorona támaszkodik. A foszlányok színezése: jobbról kék és ezüst, balról vörös és arany.

Árpádhalom község
Kép: Balogh LászlóPanoramio

Amint a település neve is jelzi, máig élő hagyomány, hogy a honfoglaló magyarok - élükön Árpád fejedelemmel - Pusztaszerre menet a mai község határában letáboroztak. A címertervekben erre utaló ábrázolások: a vágtató, íját kifeszítő honfoglaló vitéz, a kun süveges magyar vitéz és a nyílvessző. Valamennyi variánsban szerepel a zöld színű halom (hármas halom), utalásként a község nevének utótagjára, a természeti környezetre, továbbá napjaink természetvédelmi törekvéseire.

Szintén valamennyi változatban megtalálható a búzakalász motívum, mely kifejezi a település mezőgazdasági jellegét, egyben emléket állít az Árpádhalmán működött neves búzanemesítőnek, Székács Elemérnek. A pajzsfedőként alkalmazott 9 ágú grófi rangkorona a Károlyi és a Berchtold családokra utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei