Árpás község címere

Árpás község címere, csücskös talpú, a teteje domború, függőlegesen kétrészre hasított pajzs, amit derékban ezüstszínű kövekből felül egyenes, alul ívelt vonallal határolt mező vág ketté. A pajzs alsó részén két ezüst hullámpólya látható.

  • A jobb oldali vörös mezőben egy stilizált templom látható.
  • A bal oldali zöld mezőben három szál, arany búzakalász lebeg, jobbról ezüstcsoroszlya, balról ezüst ekevas határolja.

A pajzs alatt fecskefarok-végződésű, aranyfonákos, zöld szalagon aranybetűkkel ÁRPÁS felirat van írva.

Árpás község
Kép: Lampert BálintPanoramio

Árpás község címerének tervezéséhez háromféle 1778-, 1797- és 1876-ban készült régi pecsét ábrázolása, valamint a települést érintő folyók és a közeli templom megjelenítése adtak támpontot.

A címer felső részének bal oldali mezején az Árpád-kori templom jelenik meg, a jobb oldalin csoroszlya és ekevas között három árpa kalász látható. A szomszédos településekkel közösen használt templom a kereszténységre utal; az eszközök és a gabona a földműves múltra. Az alsó részen a Rába-folyó és annak hídja korláttal, alatta a beletorkolló "Kanális" jelképe van, utalva a település közel ezeréves, vízhez való kötődésére. A címer kontúrja felül íves, a két oldal párhuzamosságát középtájon kifelé álló "csücsök" szakítja meg, alja ívelődik, középen itt is kicsúcsosodik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei