Gyugy község címere

Gyugy címere álló háromszögű pajzs, melynek kék mezejében jobbra fordult, nyelvét kiöltő, bal mellső lábaiban zöld levelekkel és három aranydióval megrakott diófaágat tartó medve áll. A pajzsot mindkét oldalról egy-egy aranyvirágokkal és zöld levelekkel megrakott, alul keresztbe tett szárú ág keretezi.

Gyugy község
Kép: siklósibácsiPanoramio

A település a tatárjárás előtti időkben a Bő nemzetségbeli Izsép tulajdonában volt, aki a hagyomány szerint Gyugyról 10 lovas katonát vezetve részt vett a tatárok elleni harcban, és ott egy nyílvessző halálosan megsebesítette. A címerben szereplő aranymedve Izsép címerállata volt. Az élő lombos dióág a falu létezésének folyamatosságát szimbolizálja, arany termése pedig a községet valaha övező dióerdőségekre, illetve a község és a település ősi néveredetére utal, ugyanis "gyugy" szó a dió régies elnevezése. A két virágot termő ág a falu virágzó jelenét és jövőjét fejezi ki.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei