Gyula város címere

Gyula város címere hasított pajzs.

  • Jobbról Gyula város ősi középkori címerével kék mezőben ötágú, drágakövekkel kirakott aranykorona, melynek két szélső és középső ágai keresztet, két belső ága pedig ötágú csillagot tüntet fel, míg legfelül a pajzsfőben vörös mezőben négy ezüsték foglal helyet.
  • A bal oldali vörös mezőben a városnak a XVIII. század eleje óta használt címere: mennybeszálló Szűz Mária fehér alsó és kék felső ruhában, ezüst félholdon állva, fénykörrel övezve, a szárnyas angyalfejektől kísérve található.

A pajzson drágaköves nyílt aranykorona nyugszik.

Gyula város
Kép: nana1Panoramio

A pajzsfőben látható ékek (farkasfogak) a Maróthi család származására utalnak, a Gutkeled nemzetségre, melyből több híres család származott, például a Báthoriak. A kék mezőben lebegő korona eredetéről nincs pontos adat, a város első ismert pecsétjén már mindkét motívum látható. A bal oldali címer 1715-től ismert. Ekkor települt a városba Deák János licenciánus vezetésével mintegy 20 magyar katolikus család. Új pecsétet csináltattak, és arra a "nádasbéli" Boldogságos Szűz képét vésették. Ettől kezdve ez volt Magyar-Gyula címere. 1857-ben egyesült Magyar- és Német Gyula. A mai címert Molnár Albert építészeti műszaki tanácsos készítette el, I. Ferenc József 1906. november 3-án hagyta jóvá. Ez volt érvényben 1945-ig. A rendszerváltást követően az egyesített címert visszaállították.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei