Gyulaháza község címere

Gyulaháza címere álló, kerek talpú, jobb haránt osztatú pajzs.

  • Felső, vörös mezejében peremes aranykorongon a koronázási jogar kristálygömbjét díszítő, végtelenített aranyszalag képe jelenik meg.
  • Az alsó ezüstmezőben peremes kék korongba foglalt függőleges, élével jobbra forduló ezüst ekevas, vele párhuzamosan felfelé néző ezüst vadponty látszik.

A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló, természetes színű csőrsisak helyezkedik el, rajta rubin- és zafírkövekkel ékesített, nyitott, ötágú (három levél között két gyöngy), leveles aranykoronával. Sisakdíszként a koronából jobbra forduló és jobbra néző vörös menyét növekszik, jobbjában aranylevelű vörös rózsát nyújt előre, baljával a feje fölé ezüstpallost emel. A foszlányok: jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

Gyulaháza község
Kép: csiszerdPanoramio

A címer motívumai a címeralkotó szándéka szerint az alábbiakra utalnak: A település egykori, feltételezett névadójára, a 10. században élt Gyula vezérre. A Gyula név a magyar törzsszövetség második méltóságának elnevezéséből személynevesült, erre a vezéri hatalomra céloz a jogar aranyszalag motívuma; a gyulai méltóság bírói hatalommal társult, amit a menyét mancsába helyezett pallos jelenít meg; a menyét Gyula vezér leányára, Saroltára, Szent István király édesanyjára emlékeztet; a pajzs vörös-ezüst mezeje is az Árpádok korát idézi.

A település életét szimbolizálják az alábbi múltra utaló jelképek: az ekevas a 14. századból már jól adatolható szántóföld művelését; a hal az egykori vízjárta terület halászatát; mindkét motívum a település egykori pecsétjét. Némileg aktualizált értelmezéssel mutatnak: a sisak: a nagy világégések hősi halottaira, akik innen származtak, s kerültek a háborúk vérzivatarába; a korona: a település önkormányzati autonómiájára; a menyét mancsában lévő rózsa pedig arra, hogy a település temploma Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szentelték.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei