Gyulakeszi község címere

Gyulakeszi címere álló helyzetű hegyes talpú pajzs. A pajzsmezőt aranypólya osztja ketté.

  • A pólya feletti kék pajzsmezőben egy ezüstvár látható, amelynek három tornya van. A vár tornyainak tetőzete piros. A középső szélesebb torony kettéosztja a vár falát, a két szélső torony csúcsán egy-egy piros zászló lengedez.
  • A pólya alatti zöld pajzsmezőben két átlósan elhelyezett, egymást keresztező arany szőlőág lebeg. A szőlőágakon három arany szőlőfürt látható.

A címerpajzs közepére egy kisebb hegyes talpú szívpajzs van elhelyezve. A szívpajzs piros mezőjében egy lebegő ezüstágon arany hársfalevél látható.

Gyulakeszi község
Kép: LazarRobertPanoramio

Gyulakeszi címere a beszélő címerek csoportjába tartozik, mert elbeszéli a község nevét, történelmét és földrajzi fekvését. A címer felső pajzsmezejébe került Csobánc várának stilizált ábrázolása. A hegy fennsíkjairól nézve hasonlóan nézhetett ki az egykori vár. A középső nagy lakótorony maradványai máig is állnak a hegy tetején. Az alsó pajzsmezőben ábrázolt szőlőfürtök az itt termő borokra utalnak. A szívpajzs fatörzs motívuma a Gyulaffy család címeréből származik, ezért került a címerbe.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei