Ártánd község címere

Ártánd címere pajzs alakú, a pajzson belül három mezőre oszlik. A pajzs jobb felső része vízszintes piros és ezüstsávokból áll, ez az úgynevezett árpádsáv, mely kifejezi a községnév Árpád-kori eredetét. A pajzs bal felső része zöld alapon 2 db aranyszínű búzakalászt ábrázol, mely függőlegesen helyezkedik el e mezőben. A pajzs alsó része vörös mezőben egy fehér főnixmadarat ábrázol. A pajzs felső részén középen (a pajzson kívül) aranykehely. A pajzs felső részét, valamint a tetejét díszítő zöld ág zárja körül.

Ártánd község
Kép: nelu faurPanoramio

Ezen jelképek a község évszázados megélhetési forrását, a mezőgazdasági termékek termelését és az ahhoz kapcsolódó állattartást, állattenyésztést jelképezik. Kifejezik a község mindenkori újjászületését, élni akarását. Ugyanis történelme folyamán a község három alkalommal pusztult el (tatárjárás, 2 alkalommal a török hódítás, hódoltság idején). Az aranykehely a község református vallási elkötelezettségét jelenti.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei