Gyüre község címere

Gyüre község címere negyedelt, csücskös talpú pajzs. A pajzs felett lebegő ezüstszalagon fekete betűkkel GYÜRE felirat látható.

  • A felső kék mezőben egy természetes színű fa lebeg, rajta három piros alma. A jobb felső sarokból aranyszínű napsugár nyúlik be.
  • A felső vörös mezőben, zöld hármas halmon egy ezüst apostoli kettős kereszt áll, bal oldalról arany holdsarló.
  • Az alsó aranymezőben egy stilizált oroszlán lebeg, jobb mellső lábában egy fekete kardot tart. A feje felett egy aranykorona lebeg.
  • Az alsó kék mezőt három ezüst hullámpólya szeli át. Rajta egy jobbra úszó ezüstharcsa, felette a jobb sarokban egy fekete színű hármas horog.
Gyüre község
Kép: gy4813Panoramio

Gyüre község címerének egy 1791-ben készült pecsét ábrázolása, valamint a községnek - a régi pecsét által is igazolt - kulturális jellege adott támpontot.

A stilizált állat (oroszlán) a karddal és a koronával az 1791-es pecsétjéről átvett szimbólum. A címeren szereplő almafa a szabolcsi almatermesztés jelképe, az érlelő napsugár a gyümölcstermesztés elemi feltételét szimbolizálja. A korona és az apostoli kettős kereszt az ősi keresztény vallást szimbolizálja, a vallási tisztelet tárgyául szolgált és szolgál. A hármas halom a magyarságra jellemző, azt igazoló ősi természeti jelenségként került a címerre szimbólumként. A hold szakrális szimbólum.

A község kialakulásának alapját, a Tiszát szimbolizálja a kék hullám, a belőle fakadó, a múlt és a jelen egyik éltető természeti forrásának szimbóluma a hal és a horog. A pajzs az ősi hadviselés jelképi formája, klasszikusan egyszerű vonalú, nemesi címerek jegyeit viseli magán. A címeren a színek a címertan szabályainak megfelelően jelennek meg. A sárga vagy aranyszín az értelem, az ész, a hit, a tekintély, erkölcsösség; a kék a szabadság, a szeretet, a remény és boldogság, szépség és egészség; a vörös a hazaszeretet, önfeláldozás, tenni akarás, nagylelkűség; a zöld az élet, a növekedés, a nyugalom és a természet szimbólumszíne.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei