Ásotthalom község címere

Ásotthalom címere álló, négyelt doborpajzs, amely szándékosan közelít a pásztortarisznya-forma felé.

  • A jobb felső, kék mező zöld udvarán enyhén balra forduló ezüstbárány néz szembe, mellette balra aranyos kampójú fekete pásztorbot van a földbe szúrva.
  • A bal felső, vörös mezőben fekete-ezüst töviskoszorúba foglalva aranyszívből felcsapó aranyló lángokból aranyos kereszt növekszik. A jobb alsó, vörös mezőben zöld szárú aranyos virágzatú homoki nőszirom lebeg.
  • A bal alsó, kék mező zöld hármas halmának középső, kiemelkedő dombján ötágú, aranyleveles koronából kiterjesztett szárnyú, enyhén jobbra forduló, balra néző, aranyos jobb karmában aranymarkolatú, ezüstpengéjű szablyát emelő, fekete turulmadár növekszik.

A pajzson ötágú (3 levél, 2 gyöngy), arany, nyitott leveles korona helyezkedik el, rubinokkal és zafírokkal, illetve ezüstgyöngyökkel ékesítve. A pajzs alatt jobbról és balról aranyló makkokkal díszlő zöld tölgyágak (kocsányos) keresztezik egymást.

Ásotthalom község
Kép: VecsiPanoramio

Ásotthalom címere az ún. " beszélő címerek " (tesserae loquentes) közé sorolható, amennyiben a település múltjának legjelentősebb motívumaira utal. A halmokon álló kardot emelő fekete turul a helység nevével hozható kapcsolatba, ugyanis e vidéken táborozott hajdan Attila hun fejedelem (a krónikák szerint az ő jelvénye volt a fekete turul), s a kincskeresők itt keresték, " ásták " feltételezett kincseit. A homoki nőszirom a terület jellegzetes lápvidéki, ilyen értelemben egyedi flórájára utal. A zöld dombon álló bárány és pásztorbot, valamint a pajzs tarisznya alakja azt jelzi, hogy a népvándorlás korától napjainkig ezen a területen a pásztorkodás volt a fő foglalkozás, olyannyira, hogy még " császár és király " is (I. Ferenc József) evett a helybéli juhászok főztjéből. A bárány egyébként arra is utal, hogy Szeged városának bérleti legelői voltak erre, illetve, hogy a benépesülés Szeged-Alsóváros területéről történt legfőképp.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei