Ásványráró község címere

Ásványráró címere vágott pajzs, felső kék mezőben ezüstpólya, rajta ezüstcsónak melyben egymásnak támasztva (Szent András kereszt alakban) ezüstevező és ezüstcsáklya áll. A jobb haránt álló evező szára takarja a bal haránt álló csáklya szárát. A címerkép eredete Ásvány - ma a győri Xantus János Múzeumban az állandó kiállításon látható - pecsétnyomója. Körirata: Assvanyi falu pecsetye anno 1734. A pecsétmezőben vízen ringatózó csónakban egymásnak támasztott evezőlapát és csáklya. A címerpajzs alsó részén Ráró címere. Aranymezőben lebegő fekete sólyom.

Ásványráró község
Kép: kebalazsPanoramio

Ráró pecsétnyomója nem maradt fenn, de viasz lenyomatai a Győr megyei, illetve az esztergomi prímási levéltárakban megtalálhatók 1721, 1754, 1831 évekből. Ovális pecsét, csillaggal negyedelt, búzakalász vonallal határolt. Körirata: Raro falv pecetgye 1711. A pecsétmezőben egy halomból kinövő növény. Mivel a Ráró szó kerecsen (sólyom) jelentésű a régi magyar nyelvben, ezért névcímer megalkotását tartották szerencsésebbnek.

Ásványráró lobogója (zászlója) aranyszegélyű kék lobogó, melyen ezüst Szent András kereszt látható. A kereszt a zászló középső négy tizedén található. A Szent András kereszt nem a lobogó négy sarkából indul, mint a Skót királyság zászlóján, hanem mindkét oldalon a lobogó szélességének három tizedével beljebb. Ásványráró címerét 1994. július 17-én fogadták el, s ezen a napon szabadtéri misén szentelték fel Ásványráró lobogóját is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei